Mindfulness opleiding & nascholing

Mindfulness nascholing voor trainers, psychologen, coaches & andere professionals
Mindfulness nascholing voor trainers, psychologen, coaches & andere professionals

Trainersopleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC)

Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de (vervolg) training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’ (MVMC) te verzorgen of oefeningen hiervan te verwerken in je eigen praktijk. De opleiding is ontwikkeld door Zohair Elabd in samenwerking met Frits Koster. De opleiding kan ook gevolgd worden door professionals die werken met mensen en al vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness - vanuit persoonlijke behoefte en affiniteit met de thema’s.

De MVMC Training

De training ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’ is een vervolgtraining op de mindfulness MBSR/MBCT training en komt tegemoet aan de behoefte van deelnemers om na 8 weken basistraining de beoefening voort te zetten en verder te ontwikkelen. De training kan ook gevolgd worden door deelnemers die op een andere manier kennis hebben gemaakt met mindfulness of bijvoorbeeld yoga beoefenen en zich interesseren in de inhoud van het programma. 


De training biedt mindfulness verdieping en stressreductie in de vorm van meditatie, educatie, interpersoonlijke verkenningen en lichaamsgerichte oefening.

Als belangrijk onderdeel biedt de training de mogelijkheid om mindfulness ook buiten de meditatiemat handen en voeten te geven. Daar waar velen zich op de mat al snel of na enige oefening thuis voelen, blijkt het vaak nog uitdagend mindfulness in te zetten zodra we in contact treden met anderen. De training reikt handvatten aan die ingezet kunnen worden om mindful en authentiek te communiceren en de verbinding en relatie met onszelf en anderen verder te onderzoeken, te verdiepen en waar mogelijk te verbeteren. 


De kwaliteit van onze relaties is immers minstens net zo belangrijk voor de kwaliteit van ons leven als onze individuele mindfulness beoefening. 


De MVMC training is opgebouwd a.d.h.v. 4 pijlers

1. Verdiepen van mindfulness vaardigheden

2. Mindful communiceren

3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)

4. Versterking van het kalmeringssysteem

 

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur, inclusief dagelijkse thuisbeoefening, werkboek, audiobestanden en een (optionele) oefendag. 

 

Doel van de opleiding tot trainer MVMC

Tijdens de opleiding verdiept de mindfulness trainer of andere professional de eigen ervaring in alle in de training opgenomen oefeningen & leert het curriculum van de training zich eigen maken door trainerskennis en -vaardigheden op te doen. 

 

De opleiding betreft 5 dagen verdeeld over 2 opleidingsblokken en huiswerk. Een uitgebreide omschrijving als download onderaan deze pagina.  Naast de trainershandleiding en het deelnemers werkboek behoort de volgende literatuur bij de opleiding.
 

Literatuur

· Boek: ‘De kunst van mindful communiceren. Luisteren en spreken met wijsheid en compassie’ door Frits Koster & Jetty Heynekamp. Boom, 2020). 

· Artikel: Mindfulness of breathing - Windmill – Bodhipaksa.

· Boek: Hoofdstuk 16 ‘Compassie’ (door Erik van den Brink & Frits Koster) uit: Bohlmeijer, E., Jacobs, N., Walburg, J.A. & Westerhof, G., Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek en interventies, Boom, 2021.

· Artikel The six element practice, Windmill – Bodhipaksa.

· Artikel Changes in heart rate variability during concentration meditation – Sukanya Phongsuphap.

· Digitaal: Tijdens de opleiding worden een aantal video en audiobestanden gedeeld.


Doelgroep

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die opgeleid is als mindfulness trainer. Ook meditatiebegeleiders, yogadocenten, (G)GZ-hulpverleners, coaches, leraren, communicatietrainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness – bijvoorbeeld via het eerder gevolgd hebben van een MBSR, MBCT of Breathworks training of die minimaal een jaar vertrouwd zijn met een regelmatige beoefening van mindfulness  zijn welkom.

 

Opleiders en data 

De opleiding wordt verzorgd door Zohair Elabd, Frits Koster en Lidewij Severins en wordt gegeven bij Gentleminds Instituut voor Mindfulness. De opleiding staat gepland op zat 4 en zon 5 juni en vrij 17, zat 18 en zon 19 juni (5 dagen) 2022. Bij inschrijving voor 31 december 2021 ontvang je €25,- korting en ben je verzekerd van een plek.

Bezoek de website voor meer informatie en inschrijven. 

 

Download hier de volledige omschrijving van de opleiding

Download
Inhoud opleiding MVMC
Aanbod opleiding MVMC.pdf
Adobe Acrobat document 287.8 KB


Beleid Corona-virus
Lees hier ons beleid en de stappen die wij genomen hebben. Of bekijk de mogelijkheden tot het volgen van een online mindfulness training, dit kan in een groep of individueel.