Meer over mindfulness

"Aandacht geven op een bepaalde manier - Gericht in het hier-en-nu - Niet (ver)oordelend"

 

Deze definitie van mindfulness is afkomstig van Jon Kabat-Zinn. Hij heeft Oosterse meditatie en Westerse cognitieve psychologie met elkaar verenigd. Mede doordat deze elementen elkaar versterken heeft mindfulness zich kunnen ontwikkelen tot de effectieve training zoals we die vandaag de dag kennen.

Wat is de oorsprong van mindfulness?

De mindfulness training zoals we die nu kennen werd al 1979 door John Kabat-Zinn aan de universiteit van Massachusetts ontwikkeld onder de naam MBSR ofwel Mindfulness Based Stress Reduction. De oorsprong is te vinden in eeuwen­oude boeddhistische meditatietechnieken. John Kabat-Zinn ontdeed mindfulness echter van religieuze aspecten, waarmee het voor iedereen toegankelijk werd. Inmiddels blijkt uit een veelheid van onderzoeken dat een mindfulness training positieve effecten heeft bij mensen met stress, chronische pijn, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten blijkt de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Vandaag de dag is mindfulness dan ook volledig geaccepteerd in de wetenschappelijke Westerse psychologie. 

Hoe werkt mindfulness?

De meeste tijd leven we op de automatische piloot. Dat is vooral handig bij alledaagse handelingen als fietsen, veters strikken, lopen en ademen. Soms is het minder prettig, bijvoorbeeld als we een zak chips of chocoladereep openen en zonder het door hebben misgrijpen omdat de zak leeg is. Onze geest is afgedwaald, waardoor we vergeten zijn ervan te genieten. Dit is nog niet zo erg. In de praktijk dwalen onze gedachten echter vaker af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal moeten doen privé en op ons werk, naar een woordenwisseling met een collega of vriend, naar gebeurtenissen in het verleden of de zorgen van morgen. Velen van ons worden bovendien geconfronteerd met negatieve gedachten die zich als waarheid aandienen. Ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet. Hij/zij mag mij niet en meer van dit soort gedachtepatronen. Gedachten die niet perse waar zijn maar ons wel negatief kunnen beïnvloeden en veel klachten kunnen veroorzaken. 

 

Mindfulness leert je onder andere bewust te worden van gedachtepatronen en de aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu: bij wat je nu doet, bij wat je nu ervaart en nu ziet.

Wat is het effect van een mindfulness training?

Dit heeft een aantal positieve effecten tot gevolg. Er blijft minder ruimte over voor piekeren, het stressniveau verlaagt en er ontstaat meer ontspanning. Tegelijkertijd worden ervaringen door er de volle aandacht aan te schenken levendiger en intenser. Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk en daarmee een grotere kans op echt geluk. Mindfulness leert je meer bewust te worden van wat er zich in je lichaam en hoofd afspeelt, waardoor je beter in staat bent stresssignalen tijdig op te merken en hierop te anticiperen. Verder leert mindfulness je het leven te accepteren zoals het is. Dat betekent niet dat je je neerlegt bij die onderdelen waar je ontevreden over bent, maar dat je vanuit acceptatie naar een oplossing toe werkt. Je voert geen continue strijd, je handelt juist vanuit ontspanning. Mindfulness beoefening helpt je daarmee van een full mind naar mindful te gaan.  

Wat kost een mindfulness training?

De kosten van de 8 weekse MBSR mindfulness training liggen in Nederland tussen de €300 en €500,-. Bij ZoMindful kiezen wij er bewust voor om de tarieven betaalbaar te houden, zodat het volgen van een mindfulness training voor iedereen haalbaar is. Zonder hierbij in te leveren aan kwaliteit. De training wordt namelijk altijd gegeven door een erkende en in de hoogste categorie 1 opgeleide trainer. Bovendien hebben onze trainers de hoogst haalbare google rating. Hier vind je recensies per trainer terug.

 

Zonder vergoeding van de zorgverzekeraar betaal je bij ZoMindful €275,- , met vergoeding vanuit de zorgverzekeraar €295,-. In geval van een vergoeding betekent dit dat je eigen bijdrage tussen de €0,- en maximaal €50,- ligtEventueel aangevuld met €25,- voor het bijwonen van een optionele stiltedag. 

Mindfulness een superkracht? Ja kijk maar

Hoe zit de mindfulness training in elkaar?

Tijdens 8 wekelijkse bijeenkomsten van elk 2 uur en 15 minuten leer je de vaardigheid. Daarnaast wil je rekenen op zo'n 30 minuten huiswerk (thuis oefenen) per dag. Het vergt dus wat oefening, maar daar krijg je dan ook veel voor terug. Gedurende de training kun je onder andere meditatie-oefeningen en af en toe lichte yoga oefeningen verwachten. Je leert verschillende technieken die er allemaal op gericht zijn de aandacht te focussen en je meer in contact te brengen met je adem, je lichaam en je innerlijke stem. We bouwen dit op. Elke week een nieuw onderdeel van de vaardigheid. We beginnen met het ontdekken hoe we op de automatische piloot leven om van daaruit elke week een stap te zetten naar een houding die we mindful noemen. Een houding waarbij we ons bewust zijn van onze geest en gedachtepatronen en hier adequaat mee om kunnen gaan. Een houding die bijdraagt aan een gelukkig leven. 

 

Hoofd thema's per bijeenkomst 

Bijeenkomst 1:    Automatische piloot

Bijeenkomst 2:    Obstakels en helpende houdingskwaliteiten

Bijeenkomst 3:    Grenzen verkennen 

Bijeenkomst 4:    Stress & Stressreacties

Bijeenkomst 5:    Stress bewust beantwoorden & acceptatie

Bijeenkomst 6:    Identificatie met het denken

Bijeenkomst 7:    Zelfzorg: hoe ga ik beter met mezelf om?

Bijeenkomst 8:    Hoe integreer je mindfulness in het leven voorbij de training

 

Hiernaast is optioneel bij te wonen een stilteochtend van 09.30-14.00, waarin de opgedane ervaring verder verdiept wordt.  

Wat doe je tijdens een mindfulness retraite?

Een mindfulness retraite is een mooi manier om de mindfulness vaardigheid eigen te maken. Een dag, weekend of langer om weer met jezelf te verbinden en op te laden. Anders dan tijdens de training komen we tijdens een retraite even helemaal los van ons dagelijks leven en de prikkels die daarbij horen. Door de beoefening van mindfulness ervaren we op een retraite rust en ontspanning die voortkomt uit het met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Naast meditatie doen we wat mindful yoga, loopmeditatie en ontdekken we hoe het is om mindful te communiceren. Uit het hoofd en in het (ontspannen) lichaam genieten van simpelweg aanwezig zijn en tegelijkertijd van al het mooie dat de retraite nog meer in petto heeft. Dat alles in een prachtige omgeving. Wij bieden verschillende mogelijkheden om een retraite bij te wonen.

 

Mindfulness retraite of training?

Tijdens een training maken we in 8 weken de vaardigheid eigen en proberen we deze tijdens de training te integreren in ons eigen leven. De duur van de training helpt hierbij. Een retraite heeft weer andere kwaliteiten. Ook hier maken we kennis met de vaardigheid om mindful aanwezig te zijn, tegelijkertijd biedt het iets extra's doordat we echt even weg zijn uit het normale leven en ons kunnen richten op alles wat zich in de retraite aandient zonder andere afleidingen. Behalve dan het lekkere eten, de mooie omgeving en fijne andere deelnemers :-)

Is mindfulness moeilijk? Nee iedereen kan het!

Mindfulness training of cursus mindfulness?

Mindfulness cursus of mindfulness training? Soms wordt er gesproken over een training soms over een cursus. Hier zit geen verschil in. De inhoud van de trainingen in ons mindfulness centrum Amsterdam en Amstelveen betreft het officieel gecertificeerd lesmateriaal. 

 

Wat is het verschil tussen mindfulness & meditatie?

Eigenlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven omdat het deels een definitie kwestie is. Toch valt er wel iets over te zeggen. Als we mindfulness beoefenen leren we ons bewust te zijn van wat er om ons heen, in ons lichaam en onze geest gebeurt en beter om te kunnen gaan met stress. Dit gaat dus om alle activiteiten in het leven, niet alleen meditatie. Daarnaast zijn er verschillende meditatie technieken. Je hebt meditatie technieken die vooral gericht zijn op concentratie van waaruit helderheid kan ontstaan, en technieken zoals mindfulness meditatie, die naast stilte en kalmte ons leren gericht zijn op het verkrijgen van inzicht in de werking van onze eigen geest. Mindfulness wordt daarom ook wel inzichtmeditatie genoemd. 

 

Benieuwd naar ervaringen van eerdere deelnemers? Die lees je hier. Of ga direct naar cursus mindfulness Amsterdam.

Cursus mindfulness Amsterdam

Download
Meer weten over onderzoek naar Mindfulness?
Het effect van Mindfulness is de afgelopen 25 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulnessinterventies. In dit document zie je een korte samenvatting van (een deel) van de onderzoeken.
https://meditatie-gezondheid.onzestart.nl/
overzicht-onderzoek-Mindfulness.pdf
Adobe Acrobat document 51.6 KB