Boekrecensie 'Word gelukkig als een monnik'

Geluk als vaardigheid?  In deze periode waarin we meer op onszelf zijn aangewezen worden we geconfronteerd met onze eigen vaardigheid om ok met onszelf te zijn. De een lukt dit makkelijk, de ander heeft hier meer moeite mee. Hoe vergaat jou dit? Ik hoop dat de mindfulness beoefening daarin een steun is. Zelf las ik onlangs een mooi boek dat mij weer hernieuwde inspiratie gaf.

 

Hoewel ik in de mindfulness training vaak zeg dat je geen mindfulness boeken hoeft te lezen. Het gaat immers om de ervaring, niet om cognitief leren, kan een goed boek wel helpen. Als motivatie om te gaan oefenen, om te verdiepen of het mediteren weer op te pakken als dat weer wat verslonst is. 

 

Zo ook het boek dat ik las met de aantrekkelijke titel ‘Word gelukkig als een boeddhistische monnik. Meditatie in het smartphone tijdperk’ van Gelong Thubten. Eerder verscheen van hem de bestseller ‘How to be human’ dat hij samen met de Britse komiek Ruby Wax schreef. Gelong is een Britste monnik wiens langste retraite 4 jaar duurde, waarvan 9 maanden in afzondering! Veel van zijn lessen heeft hij verwerkt in dit boek (zodat wij het wellicht met een kortere training of mindfulness retraite kunnen doen 😊). Gelong schrijft met een eenvoud die alleen maar kan voortkomen uit een heldere geest. Hij vertaalt zijn opgedane ervaringen in inzichtgevende en tot de verbeelding sprekende metaforen. Ook deelt hij oude, maar treffende gezegdes uit verschillende tradities die motiveren om weer op het kussen te gaan zitten, zoals deze:

 

Als je gedachten najaagt, ben je als een hond die achter een stok aan rent. Maar gooi een stok voor een leeuw dan draait hij zich om en kijkt wie er gooide. Een stok voor een leeuw gooi je maar een keer. Wees de leeuw.

 

De thema’s uit de mindfulness training komen terug in het boek, natuurlijk kan stress en het effect hiervan op ons leven daarbij niet ontbreken. Gelong schrijft dat onze samenleving zo is ingericht dat we altijd maar bezig zijn met het najagen van kortstondige kicks, zoals die van een ‘like‘ die een dopamineshot oplevert. Hierdoor is ons systeem vaak in de overdrive en draait ons gestel op stresshormonen als adrenaline en cortisol. (Kijktip: de Netflix documentaire Social dilemma, waarin pijnlijk naar voren komt hoe de algoritmes van social media erop gericht zijn ons zo lang mogelijk bij het scherm te houden, keer op keer te laten terugkeren en verslaafd te maken.)

 

Naast anekdotes, inzichten en metaforen die meer zicht geven in onze grootste verslaving, namelijk aan gedachten en emoties, biedt het boek ook handvaten om (weer) te mediteren. Het boek bevat mooie meditaties met simpele instructies om zelf te oefenen en te ervaren. Want uiteindelijk kan je iets wel lezen en via de ander begrijpen, zelfs met aha momenten, maar om het echt te begrijpen zul je moeten oefenen, pas dan zal het begrip als innerlijk weten verschijnen.

 

Hoewel er verschillen zijn in de beoefening in het Tibetaans boeddhisme (waar Gelong toe behoort) ten opzichte van de mindfulness training is de kern, en nog belangrijker, de uiteindelijke transformatie, vergelijkbaar. Het gaat te ver (en ook minder relevant hier) om de verschillen bloot te leggen, maar 1 van de mooie toevoegingen van het Tibetaans boeddhisme, is de wens, en daarmee verweven in de beoefening, om niet alleen zorg te dragen voor je eigen welzijn maar voor die voor de gehele mensheid. Social engagement is iets wat ook steeds meer doordringt in onze seculiere mindfulness en zo komen de verschillende stromingen weer dichterbij elkaar 😊

 

Belangrijkste conclusie uit het boek, geluk kan je leren als vaardigheid. Niet gevoed door externe prikkels, maar door naar binnen te keren. Benieuwd naar het boek? Deelnemers aan de retraite van november of december krijgen Word gelukkig als een monnik van Gelong Thubten of het boek Mindfulness in het veld van aandacht van Jolien Posthumus cadeau. Een ander mooi boek, met korte heldere inzichten aan de hand van de houdingskwaliteiten  uit de mindfulness training (ken je ze nog?).

 

Liefs, Zohair

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief met de mindfulness agenda