Gastblog: Martijn Troch - Mindfulness als startpunt voor verbinding

Mindfulness als startpunt voor verbinding

Toen ik voor het eerst probeerde om onze samenleving vanuit een helikopterperspectief te bekijken, maakte ik een opvallende observatie. Ik zag dat inspirerende en doordachte ideeën vaak voortkomen uit een plek van verbinding. En dat juist een gebrek aan verbinding met onszelf, onze medemens en de natuur ervoor lijkt te zorgen dat onze wereld zo uit balans is.

 

Er zijn grote conflicten, er is armoede, polarisering, onze natuur verdwijnt en steeds meer mensen ervaren lichamelijke en mentale klachten als gevolg van stress en angst.

 

We zijn allemaal gebaat bij het vinden van een oplossing voor ieder van die problemen. De vraag is alleen: is het mogelijk balans te creëren buiten onszelf als we die balans binnen onszelf misschien niet eens zo goed voelen? En is het dan mogelijk om met oplossingen te komen die voor iedereen goed voelen, als we zelf nauwelijks bij ons gevoel kunnen komen?

 

Met die vragen liep ik een tijdje rond nadat ik zelf met burn out klachten thuis zat in het begin van 2020. Met de tijd en energie die ik destijds had, begon ik me te verdiepen in mijn eigen gebrek aan verbinding. Want ook ik voelde me enorm ontkoppeld van mezelf, anderen en de natuur.

 

Op zoek naar balans
Ik besloot om te proberen om die balans in mezelf te vinden. De zoektocht die zich als gevolg daarvan ontaarde begon met het lezen over manieren om die verbindingen weer te herstellen.

 

Ik ontdekte tientallen manieren die allemaal een sterke wetenschappelijke basis hadden. Ik las het ene positieve verhaal na het andere. En dus besloot ik mezelf te onderwerpen aan die onderbouwde technieken waar ik over las. Ik deed yoga, meditatie, mindfulness, liep op blote voeten en stond onder een koude douche. Ik deed stiltewandelingen in de natuur, gebruikte eeuwenoude ademhalingstechnieken, chante mantra’s en begon met het bijhouden van een dagboek.

 

Het gevoel van verbinding wat ik van sommige van die activiteiten kreeg, had ik nog niet eerder ervaren. Ik vroeg me af hoe het kon dat ik hier nooit eerder iets mee had gedaan. En omdat deze activiteiten mij zoveel brachten, wilde ik mijn ervaringen natuurlijk niet voor mezelf houden.

 

Daarom besloot ik om mijn bevindingen om te zetten in actie en creëerde het platform Mindcelium. Het is een platform voor nieuwsgierige mensen die meer ontspanning, rust en zingeving willen ervaren in het leven, omdat ze vanuit die plek van kracht en balans willen werken aan het herstellen van de balans in onze samenleving.

 

Mindfulness als startpunt

Tijdens mijn zoektocht dacht ik in eerste instantie dat alle activiteiten losse eilandjes waren die niet zoveel met elkaar te maken hadden. Maar er was er eentje die ik toch wel vaak terug herkende in andere activiteiten. Dat was mindfulness.

 

Of je nou yoga doet en wilt voelen wat er precies gebeurt bij een bepaalde houding. Of je wilt oordeelloos blijven op momenten dat het even niet lekker gaat. Mindfulness is een handige tool om verder te groeien in yoga.

 

Maar ook tijdens meditatie of zelf het lopen op blote voeten kun je mindfulness gebruiken om meer uit die ervaring te halen. En wie zich wil verbinden met de natuur, komt ongetwijfeld met rijkere ervaringen terug na het doen van één of twee mindfulness oefeningen in een bosrijke omgeving.

 

Het lijkt er voor mij dus op dat mindfulness een startpunt is. Of misschien wel een manier van zijn, die je bij allerlei andere activiteiten kunt inzetten om emotionele vrijheid te ervaren en het leven meer te kunnen waarderen. En wat zou het dan toch mooi zijn als we die vrijheid gebruiken om de connectie met onszelf, anderen en de natuur ook te onderzoeken en te waarderen. Want ik weet zeker: als we dát weten te bereiken, dan komen we als samenleving uiteindelijk vanzelf weer helemaal in balans.

 

Lees meer over mindfulness en andere verbindende activiteiten op het platform Mindcelium.

 

- - -

 

Over Martijn Troch

Martijn is oprichter van Mindcelium. Een platform met als doel jou te helpen bij het herstellen van de connectie jezelf, anderen en de natuur. Hij werkt daarvoor samen met experts op het gebied van meditatie, ademhaling, mindfulness, yoga en meer, zodat jij alles op één plek kunt ontdekken.